x kaçtır
bu soruda büyük ihtimalle paralellik var ama sanırım buraya aktarılırken yazmayı unuttunuz. parallellik varmış gibi düşünüp çözersek;
(x-1)/(x-1+7)=7/(7+x+1)
(x-1)/(x+6)=7/(x+8)
(x-1).(x+8)=7.(x+6)
x2+7x-8=7x+42
x2=50
x=-+5√2 ( negatif uzunluk olmayacağına göre)
x=5√2 olur
Çok teşekkürler hocam.Şu soruda da çok takıldım.Cevabını verirseniz çok sevirim hocam.
Gene aynı düşünceyle 3x in 3x+x e oranı bu sefer 3x-2 nin 2x+3 e oranı olur;
3x/(4x) = (3x-2)/(2x+3)
3/4 = (3x-2)/(2x+3)
4.(3x-2) = 3(2x+3)
12x-8 = 6x+9
6x = 17
x = 17/6
Hocam soru sorup başınızı ağrıtıyorsam özür dilerim.Matematik Hocamız inanın bunlar gibi 100 tane soru verdi.Bunlardan en takıldıklarımı sizlere soruyorum.Yanıt veren tüm herkese çok teşekkür ediyorum.
Bir sorum daha olacak.
AB//DC ise nasıl kesişmişler. yanlışlıkla yazmış olabilirsin diyerek; doğrusu AB//DE olmalı diye düşündüm, ama öyle oluncada başka bir problem çıkıyor. 3/12 eşit değil 4/9 soruda hata var yani
9 ve 12 nin yerini değiştirirsek ve AB//DE dersek soru düzelir.
benzerlik oranı 1/3 olur. x=15/3=5 olur
Hocam tam soru çözümü nasıl olur?
Bu arada yanlış yazmışım hocam.Herşey sizin dediğiniz gibi.
AB//DE verilirse bu şekle kelebek benzerliği denir. (asıl ispatı A.A.A benzerliğinden yapılır.)
kelebek benzerliğine göre; ABC ile EDC benzerdir. ( çünkü paralellikden dolayı açı ölçüleri eş olur.)
s(B)=s(D) , s(A)=s(E) ( z kuralı da diyebiliriz buna) birde C açısı zaten iki üçgen içinde ortak olduğundan
ters açıdan eş olduğunu biliyoruz.
çok uzatmayayım böyle bir şekle kısaca kelebek bezerliği deyip hemen çözüme geçmemiz lazım.
E ve A açıları eş olduğundan bu açıların karşısındaki kenarlara bakalım, birinde 3, birinde 9 gelmiş
benzerlik oranı=3/9=1/3 olur. (yani soldaki üçgen sağdakinin 3 kat büyütülmüş halidir.)
zaten baktığımızda 4 ve 12 de birbirinin 3 katıdır.
buna göre sağda 15 olan yer soldaki üçgende 15/3=5 olur
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!